Сръчковци в действие

Проект, разработен и осъществен с учениците от 3„г“ клас, от месец октомври до месец декември 2019 година

Казвам се Анжелина Черникова- иновативен учител трети клас в ОУ „Васил Левски“, град Разград. От 26 години учител, който с радост се впусна преди три години в голямото приключение Дизайн мислене на Red Paper Plane.

Според американския писател Уилям Артър Уорд „Посредственият учител разказва. Добрият учител обяснява. Най-добрият показва нагледно. Великите учители вдъхновяват.“

Всеки един учител като мен, се стреми да става по–добър. Може и да не съм велик учител, но се стремя да бъда все по–добра, да се усъвършенствам, да прилагам нови методи на преподаване и да менажирам работата в класната стая по модерен, съвременен и иновативен начин.

В началото на тази учебна година, за втора година разработвахме интердисциплинарни проекти по метода Дизайн мислене. В трети клас проекта, който разработих се казва „Сръчковци в действие“. Пред мен стоеше идеята да предизвикам децата как да бъдат по-сръчни, полезни и доволни в работата си в часовете по Технологии и предприемачество, а и не само в тези часове, а винаги когато изработват предмети в училище.

Идеята за този проект се роди в резултат на дългогодишните ми наблюдения, че децата, когато изработват изделия в часовете, много често бързо се отказват, разочароват и не мислят в посока, че предметът е предназначен за някого и трябва да вложат максимум усилия, старание и удоволствие в работата си.

Подготовката за този проект започна с избора на предизвикателството - как бихме могли да бъдем сръчни, полезни и доволни.

На етап Откриваме проучихме историята на играчките от миналото до наши дни, запознахме се с най- добрите образци с виртуално посещение на музеи на играчки.

На етап Осмисляне децата осъзнаха, че са необходими много качества, за да се изработи добра играчка, нужни са инструменти. Срещнахме се с майстори на предмети и проведохме интервю. Влязохме в обувките на майстора. Направихме Гараж за идеи, за да открием типа играчка, подходящ за определена група от хора. С техниката „Клиентска персона“ децата проучиха на какви качества, изисквания трябва да отговаря продукта, според нуждите и се разделиха на екипи. Изработиха проект на играчки за деца, възрастни, болни, животни и антистрес играчка.

В края на проекта се обединихме около идеята да изработим играчки за деца в неравностойно положение, деца в нужда. С много ентусиазъм се включиха всички ученици, направихме и базар, за да обезпечим идеята си, а в навечерието на Коледа предадохме изработените играчки на директора на Центъра за обществена подкрепа- г-н Росен Аврамов.

С подкрепата на г-жа Катя Портянова имаме и танц Сръчковци, който представихме пред родителите и ще изиграем на празника на училището.

В края на проекта, резултатът е качествени предмети,които с удоволствие предадохме на децата в нужда. Учениците осъзнаха, че играчките са различни и необходими за различните групи хора. Родителите също бяха ангажирани в базара. Очакваме обратна връзка от Центъра за обществена подкрепа, т. като нямаше как да предадем лично подаръците за децата, да ни разкажат как са приели нашата подкрепа.

Този проект не само разви качества като сръчност, старание, търпение, но донесе много положителна емоция за децата, удовлетвореност, че са помогнали на някого и то в резултат на общи усилия.

116111

america for bulgaria logo 2017

ucha se

etwinning

baner access

BG History logo

designthinking

 

Top